12 Mayıs 2009 Salı

Çıkarmalı Renk Sentezi

Çıkarmalı renk sentezinde herhangi bir ana renk elde etmek için pigmentler, boyalar, mürekkepler ya da diğer renklendiriciler gerekli oranda karıştırılırlar. CMYK renk modeli ve Lab renk modeli çıkarımalı renk sentezine örnek olarak verilebilirler. CMYK renk modeli trikromatik (üç renkli) renk ayrımında lLab renk modeli ise boyaları karıştırarak yeni renk oluşturmakta kullanılır (matbaacılıkta ekstra renklerde; boya, mürekkep, kozmetik sektöründe kullanılan yöntem çıkarmalı renk sentezidir.)
CMYK renk modelinde cyan kırmızıyı absorbe eden bir filtre gibi davranır, magenta yeşili absorbe eden filtre, sarı maviyi absorbe eden filtre görevi görür. Altı renk ayrımına dayanan hexachrome, yedi renk ayrımına dayanan opalton ve benzeri renk sistemleri de aynı temele yani ışığın bazı dalga boylarının boyalar, renklendiriciler, pigmentler, mürekkepler ve benzerleri ile çıkarılması temeline dayanmaktadır.
 
Çıkarmalı renk sentezi doğal renklendiricileri, boyaları, pigmentleri ve mürekkepleri kullanarak ışığın bazı dalga boylarını absorbe edip bazı dalga boylarını yansıtarak renk oluşturma işlemidir.Resimde cyan, magenta, sarının ikili ve üçlü kesişimlerinden elde edilen renkler gösterilmektedir.
Üç rengin kesişimde siyah oluşmasına karşın oluşan renk saf siyah olmadığı için 3 renk ayrımı (trikrom) modeline siyah da eklenmiştir.
Eklemeli renkler yeşil, mavi ve kırmızı ışığın birbiri üzerine eklenmesi esasına dayanır. RGB renk modeli gibi. Ağırlıklı olarak monitörlerde kullanılır.
Kabaca çıkarımsal renkler pigment renkleri ise, eklemeli renkler ışık renkleridir.