18 Mayıs 2009 Pazartesi

Boyaların renklerinin görsel kıyaslaması TSE ve ISO standartları

TS 6611 ve ISO 3668 numaralı standartlar boya renklerinin gözle değerlendirilmesine ilişkin standartları belirlemektedir. TSE standartları kurumun sitesinden satın alınabileceği gibi Darıca yerleşkesinden fiziki olarak da alınabilmektedir. ISO standardı ise ISO'nun web sitesinden gene elektronik ortamda satın alınabilir. Standardlar telif hakkı ile korunduğu için burada yalnızca temel kavramları ve genel çerçevesinde söz edilecektir.
Renk farkının unsurları hue, chroma ve lightness olarak sıralanmaktadır.
Hue rengin adı, chroma şiddeti, lightness açıklık/koyuluk niteliğidir.
Metamerizma'nın değerlendirilmesi de sisteme alınmıştır.
Özel bir derecelendirme sistemi öngörülmektedir.
Belirli bir aydınlatma(doğal günışığı ya da bir ışık kabinindeki insan yapısı aydınlatmalar) öngörülmüştür.
Rengi değerlendirecek kişinin normal renk görüşüne sahip olması gerekmektedir. Standartlar bunun için Eansworth 100 hue test ve Ishıbara test uygulanmasını gözlük kullanılıyor ise camların spektrumunun doğru ayarlanmasını, 40 yaşını geçen renkçilere daha hassas testler uygulamasını öngörmektedir.
Renklerin çekileceği renk kartlarının büyüklüğü ve bakılacak mesafeye göre bakılamayacak bölümlerin kapatılacağı maskelerin büyüklüğü de bu standartlarda belirlenmiştir.
Test panellerinin hazırlanmasında da ilgili standartlara uyulması gerekliliği öngörülmüştür. Çünkü film kalınlığı boyanın örtücülüğünü dolayısı ile rengini değiştirmektedir.
Boyanın nasıl ne ne süre ile kurutulacağı konusu da ilkeye bağlanmıştır.
Doğal gün ışığının spektral kombinasyonu sıklıkla değiştiği için tekrarlanabilir ışık kaynakları olan kul yapısı aydınlatma kaynakları tavsiye edilmektedir.
Standartlarda test raporunun içereceği bilgiler de belirtilmiştir.
İşletmeler renk kıyaslamaısnda spektrofotometre kullanımına yönelmektedir. Ancak göz hale vazgeçilmez kabul edilmektedir. Gözle gördüğümüzü nicelemek o denli de kolay değildir. Ancak standartlara uyarak daha nesnel olmaya yönelmek mümkündür.