23 Mayıs 2009 Cumartesi

BAHÇE DÜZENLEMESİNDE RENK KARARLARI

Bu blog girişini "Çiçeklerin Dansı" blogunu çok severek izlediğim Emin Kartal'ın ilgisini çekeceğini düşünerek yazıyorum. Elbette amacım tereciye tere satmak değil.
İster kocaman bir araziyi isterse minnacık bir toprak parçasını bahçeniz olarak benimseyin; bu alanı çiçekle donatır, çiçekle boyarsınız.
Elbette bahçe düzeninizde renk tek karar faktörünüz değildir; mevsim, iklim, toprak, güneş-gölge durumu ve daha bir çok değişken egemen olur seçimlerimizde.
Esasen bahçe için en iyi renk diye bir kavram da yoktur. Doğa öylesine bir yerdir ki orada bir çok renk bir arada mutluca yaşar.
Ama biz bahçemizdeki renklerle gene de oynarız.
Parlak renkli çiçekleri özensizce ekerseniz hemen bitişiğindeki daha sakin renkli çiçekleri boğabilirler. Örneğin turuncu papatya kümesi yanındaki pembe çay çiçeklerini boğabilir.
Renk Çemberi ise bahçe düzenlemesinde de bize yararlı olacak bir araçtır. Renk çemberindeki renklerin bir kısmı sıcak (sarı, kırmızı, turuncu, sarımsı turuncu, kırmızımsı turuncu, kırmızımsı violet) renkler bir kısmı soğuk(mavi, yeşil, mavimsi violet, mavimsi yeşil) renklerdir
Yeşil en değişken renktir. Ön planda ya da arka planda folyaj, çimen ya da yaprak olarak kullanılabilir.
Renk seçiminde ruh durumunuz önemli bir faktördür. Burası sükuneti ve huzuru arayacağınız bir yer ise, soğuk ve pastel renkleri seçmelisiniz. hayat dolu bir bahçe ise hedeflediğiniz; renk çemberinde sıcak renklerin yer aldığı yarı küreyi yeğlemelisiniz.
Tek renkli(monokromatik kombinasyonlar)
Tek renk kullanımı. Vita Sacville West'in ünlü tümü beyaz çiçeklerden oluşmuş bahçesi ya da izlenimci ressam Monet'in beyaz-pembe bahçesi.
Benzer ya da ilişkili kombinasyonlar
Renk çemberinde mavi, mavi-violet ya da lavanta gibi birbirine komşu renklerin kullanılmasıdır. Ya da kırmızı, kırmızımsı mor, turuncu ve sarı gibi renklerin.
Tamamlayıcı ya da zıt kombinasyonlar
Renk çemberinde birbirinin karşısında yer alan renklerin kullanılmasıdır. Sarı ile mor, mavi ile turuncu, Hiçbirimiz tamamlayıcı renkleri "Doğa Ana" denli mükemmel bir biçimde bir araya getiremeyiz. Mor hercainin sarı göbeğini bir düşünün. Ya da taze yeşil yapraklar arasındaki ateş kırmızısı laleyi.
Not: Bu yazı Leartice Eıseman'ın Color Answers Book kitabından edinilen bilgilerle hazırlanmıştır.

2 yorum:

  1. Sevgili Nilgün hanımefendi,öncelikle şahsım ve blogumuz adına övgü dolu sözlerinize,sonsuz teşekkür ederim.Bu bilgiler,inanın benim için çok yararlı oldu.Paylaşım için tekrar teşekkür etmek isterim.Bilgi hazinenizden ve araştırmalarınızdan bundan böyle de istifade edeceğimi umuyorum.Sevgi ve saygılarımla...

    YanıtlaSil
  2. süper renkler. İçim açıldı sabah sabah sayenizde. Uzun zamandır bloğunuza rastlamamış olmak büyük kayıp benim için :) Sevgiyle kalın

    YanıtlaSil