30 Haziran 2008 Pazartesi

PHOTOSHOP Programı ile renk ayarı için eğrilerle çalışmak.

Baskı sektöründe bir grafik çalışmanın renk ayrımı öncesi renge ilişkin ayarları yapılmalıdır. Yarı ton baskıda standartla provanın renkleri arasındaki fark ticari kabul toleransları içerisinde kalmalıdır.
Photoshop'un Levels komutu gibi, Curves(Image>Adjustments>Curves) imajın "Tonal Range" (ton değeri aralığını ) ayarlamaya yarar.
Bu komut sadece üç ana ton grubunu (highlights, shadows, midtones) ayarlamakla kalmaz, 0-255 skala boyunca diğer faktörleri sabit tutarak ayarlama yapmanızı sağlar.
Yatay eksen piksellerin orijinal yoğunluğunu simgeler.(Girdi Seviyeleri)
Dikey eksen yeni renk değerlerini tanımlar. (Çıktı Seviyeleri)
RGB imajlarda eğri yoğunluk değerlerini 0-255 aralığında verir.Shadowlar solda 0 dır.
CMYK imajlarda eğriler 0 ila 100 arasındaki oranları gösterir. Highlightlar solda 0 dır.
İmajın renk dengesini ayarlamak için kanal yada kanallar seçilir. Eğride düzeltilmek istenen her hangi bir nokta tıklanır. Örneğin "midtone"(orta ton) lar ayralanmak isteniyor ise, highlight(açık tonlar) ve shadow(koyu tonlar) daki etkiyi azaltmak için eğrinin çeyrek ve üç çeyrek noktaları tıklanır.
Eğer yüzde ölçüm sistemi (percentage measurement system) kullanılıyor ise, noktayı aşağı doğru çekmek alanı aydınlatır, yukarı hareket ettirmek koyulaştırır. Eğer 8 bit ölçüm (8 byte measurements) sistemi kullanılıyor ise, noktayı aşağı çekmek koyulaştırır, yukarı itmek açar.
Curves diyalog kutusunda, bireysel bir kanalda imajın herhengi bir yerine ilişkin hassas bir okuma yapabilirsiniz. İmajın her hangi bir yerine tıklayın alanın grafiğinde bir daire belirecektir.
Değer aynı zamanda girdi ve çıktı alanlarında görüntülenebilir. Bunun için diyalog kutusunun sol altına bamanız gerekir. Bir değer eklemek için command tuşuna basılı tutarak eğrinin üzeri tıklanır.
Color Sampler
Renk ayarlama (color adjustments) diyalog kutusunda "Curves" te olduğu gibi info palette pikseller için iki takım renk değeri görünür. Sol taraf orijinali, sağ taraf ayarlama sonrası durumu niteler. "eye dropper tool" kullanılarak tek bir okuma yapılabilir. İmajdaki dört bölgeden fazlasının renk bilgisini görüntüleyebilmek için "color sampler" kullanılabilir. Bu örneklemeyi kaldırmak için "shift" tuşana basarak "sampler"(örnekleme) noktası imaj alanının dışına çıkarılır.
Aydınlık(Brightness) Ayarlama
Percentage(yüzde) ölçüm sistemi kullanır iken, eğer eğri ilk 45 derecelik eğrinin üzerine doğru bükülüyor ise, imajın parçası olan pikseller karanlıklaşır, alta doğru bükülüyor ise aydınlanır.
8-bit ölçüm siteminde işleyiş bunun tersidir.
Kontrast Ayarlama
Eğer eğrinin parçaları daha dikleşir ise (mevcut 45 derece hatta kıyasla) imajın paraçasındaki pikseller kontrast kazanırlar. 45 derece hatta kıyasla daha düzleşir ise, kontrast yitirirler.
İmajın hangi bölümüne ne zaman kontrast verirsiniz?
Öne çıkarmak kısımları o bölüme kontrast vererek vurgulayabilirsiniz. Bu yöntemle daha az önemli bölümleri kurban etmiş olursunuz.
Kontrast Ekleme
Eğer imajın koyu piksellerini daha koyu, açık piksellerini daha açık hale getiriyor iseniz, kontrast ekliyorsunuzdur. Doğrusal olan ve olmayan eğriler kontrast eklemek için kullanılabilirler. Doğrusal eğri bükülmez. Bunlar imajın tüm noktalarının önemi eşit ise kullanılırlar.
Doğrusal olmayan eğriler bükülürler. Burada imajın bazı bölümleri diğer bölümlerine kıyasla önemli olduğundan kontrast eklemek için uygundurlar.