22 Haziran 2008 Pazar

Yaprak Dökümü Ağacın ve Ormanın hayatta kalabilmesi içindir.

Doğanın Sonbahar Renk Paleti başlıklı blog yazımda yaprakların neden renk değiştirdiğini irdelemiştim.
Dikkatli bir blog okurum bu sürecin gerekirliğini açmamı istemiş.
Bu yazıda yaprak dökümünün ekosistem içerisindeki yerinden gerekirliğinden söz edeceğim.
Kış ılıman iklimlerde her yıl yüzleşilen bir gerçekliktir.
Güneş ışınlarının yoğunluğunun azalması ve gecelerin uzaması ile fotosentez süreci yavaşlayan ve duran yapraklar ağır kış koşullarında donanımsız yaşayamayacaklarından ayrıca, kış uykusu için gövdesindeki besine muhtaç olan ağaca zarar vereceklerinden düşerler. Sıvıyı içeri ve dışarı taşıyan damarlar hücrelerden oluşan bir katmanla örtülmeye başlanır. Kapanan bu damarlar antokyanin üretimini tetikler. Bu ayırıcı katmanın oluşumu tamamlanınca ve dal-yaprak bağlantısı kopunca yaprak vedaya hazırdır.
Düşen yapraklar ormanın zeminini oluşturan ve yağmur suyunu emerek tutan süngerimsi humus toprağının bir parçası olacaklardır.
Ağacı zorlu kış koşullarından korumak için kendini feda eden yaprağın tüm ormana sağladığı yarar tek bir ağaca sağladığının da üzerindedir.

Dünyamızın ekolojik sistemleri mükemmeldir. Doğada her ölüm daha mükemmel bir yaşamın gerçeği içindir. Doğal dengeleri bozan her uygulamaya karşı duralım.


1 yorum:

  1. Merhaba Nilgun hanım,

    Email adresinizi bulamadım. Nette sanal sekreterlik hizmeti ile ilgili çalışamlarınız olduğu yazmışsınız. Bu konuda hizmet veriyorsanız şartlarınız konusunda beni bilgilendirebilirimisiniz. Emailim eaxoy@hotmail.com
    selamlar
    enes

    YanıtlaSil