11 Ekim 2009 Pazar

Renk Ne içindir?



Renk .... Goethe için " Işığın eylemleri ve çilesi"
Aristo'ya göre "maddenin ışıkla etkinleşen gizil gücü"
olan bu enerji olgusu doku ve parlaklıkla birlikte madde görüntüsünün üç ana unsurundan biridir.

Renk günlük yaşamımızda da çok önemli bir rol oynamaktadır, insanoğlu renk görüşüne sahip olmasaydı  muhtemelen yeryüzündeki serüveninde çok büyük zorluklar yaşayacaktı. Aslında; farkında olduğumuzdan çok daha fazla şeyi görüyoruz. Gün ışığı koşulları altında göz/beyin sistemimiz saniyede 10 milyon bit bilgi işlemekte iken biz bu bilginin saniyede yalnızca 40 bit kadını farkındalıkla yaşamaktayız(Beyin çok büyük bir bir filtre aleti gibi çalışarak işlediği bilgilerin önemli bir kısmını bilinçaltına atmakta, bilginin bize gerekli olan kısmını bilinç düzeyine taşımaktadır.)
Yalnızca ufak bir miktar bilgi bilince taşınır. Renk neye yarar? Temel amacımız yeryüzünde başarılı bir biçimde varlığımızı sürdürmektir. Bunu gerçekleştirmek için üretken olgunluğa ulaşmak, yiyecek ve barınak bulmak, gerektiği zamanlarda kendimizi savunmak, dolayısıyla çevremizden bilgi derlemek zorundayız. Bu hedefleri gerçekleştirmeye yarayan çeşitli duyularımız çeşitli enerji ya da bilgi girdilerine yanıt verme işlevini görmektedir. Duyularımız ile derlediğimiz bu bilgiler de göz/beyin sistemi ile yeryüzündekai görüntülerden anlamlı sonuçlar çıkarır ve bu sonuçları yaşamımızı sürdürecek stratejilerimize dönüştürür. 

Kuşkusuz ki, bir objeye yaklaşmalı mıyız yoksa belirli bir mesafede mi durmalıyız kararını verebilmek için siyah/beyaz görüş yeterli olurdu. Oysa renk görüşü bize bunun ötesinde avantajlar sağlar. Renk görüşü bize zararlı etkisi olmayan bir yiyecek kaynağı bulup bulamadığımız, güvende olup olmadığımız,gibi temel yaşamsal konularda yardımcı olur. Ancak bunların dışında sanat, moda, yaşam alanları, eğlence ve birçok alanda renk yaşam serüvenimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Elbette ki renk görüşüne sahip tek organizma biz değiliz; bazı böcekler ve kuşlar, bazı suda yaşayan canlılar ve birçok memeli hayvan renk görüşüne sahiptir. Bizler üç çeşit görme sinirine sahibiz. Çoğu memeli hayvan sadece iki ışık duyarlı hücreye sahipken, bir tür karidesin dokuz çeşit ışığa duyarlı hücresi vardır. Işığa duyarlı hücre sayısı ve renk görüş sisteminin karmaşıklığı organizma türünün yaşamış olduğu ekolojik ortamın gerçeklikleri ile ilintilidir.