29 Eylül 2011 Perşembe


Renk Uyumu

Müzikte seslerin uygun bir biçimde bir araya getirilmesi ile işitsel uyum sağlandığı gibi, görsellikte de renklerin bir araya uygun bir biçimde bir araya getirilmesi ile renk uyumu sağlanır.

Müzikte ve renkte zıtlar birbirini güçlendirir. Beyaz siyah bir zeminde daha açık durur. Mavi turuncunun sıcaklığını belirginleştirir. Zıt renkler genellikle dikkat çekicidir. Yüksek zıtlıklar imajda gerginlik duygusuna yol açabilir. Bu durumda ya yüksek doygunluktaki renklerin doygunlukları azaltılır ya da yan yana gelen renkler birbirleri ile karıştırılır. İki rengin doygunlukta eşit olduğunu varsayalım, hakim renk, parlaklığı zeminin parlaklığına daha uzak olan olacaktır. Eğer parlaklıklar eşit ise, hakim renk, doygunluğu zemin renginin doygunluğuna en uzak olan olacaktır.

Doğa renk uyumu için iyi bir çıkış noktasıdır. Yeşil, sarı ve kırmızı renkler doğada bir araya uyumlu bir biçimde gelir.

Analog yani benzer renkler renk çemberinde komşu renklerdir. Bu renklerin bir arada kullanılmasında renk uyumunun var olduğu kabul edilir. Örneğin sarımsı yeşil, yeşil ve yeşilimsi turuncu.

Tamamlayıcı renkler de bir arada kullanılabilir. Tamamlayıcı renkler renk çemberinde karşı karşıya gelen renklerdir. Örneğin kırmızı-mor, sarımsı yeşil, ve kırmızımsı mor.

Bir yöntem de renk çemberinde bir renk ve bu rengin tamamlayıcı rengine eşit uzaklıkta iki rengin kullanılmasıdır ki, bu, bölünmüş tamamlayıcı renk yöntemi olarak adlandırılır. Örneğin sarımsı yeşil, turuncu ve kırmızı

Çift tamamlayıcı renk yaklaşımı, renk çemberindeki iki rengin bunların tamamlayıcı rengi ile birlikte kullanılmasıdır. Örneğin, turuncu,bordo, açık yeşil, koyu yeşil.

Üçlü ilişki yaklaşımında renk çemberinde birbirine eşit uzaklıktaki üç renk kullanılır. Örneğin;turuncu-mor ve yeşil.

Monokromatik renk yaklaşımında ise, aynı rengin farklı tonları kullanılarak renk uyumu sağlanır.

Renk uyumu ilkeleri rengin kullanıldığı olduğu her alanda geçerlidir. Web sayfası, grafik çalışma, iç cephe boyama, dış cephe boyama, giyim, mobilya vb.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder